Vinkkejä ammattikeittiöiden työturvallisuuteen

Työturvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista ammattikeittiöissä. Kun työturvallisuus on huomioitu oikealla tavalla, riskit vähenevät ja työnteko tehostuu. Siksi olemme listanneet vinkkejä työturvallisuuden takaamiseksi ammattikeittiöissä.

Turvallisuusohjeet

On erittäin tärkeää, että jokaisessa ammattikeittiössä on selkeät turvallisuusohjeet. Niiden tulee olla esillä ja helposti löydettävissä. Lisäksi ohjeiden tulee sisältää päivitetyt käyttöturvallisuusohjeet jokaisesta keittiössä käytettävästä kemikaalista. Kiillon HygiNet® -digitaalisen työkalun avulla voit säilyttää ja tallentaa kaikki pakolliset asiakirjat yhteen paikkaan ja koko henkilökunnan saataville.

Suojavarusteet

Aina tarvittaessa henkilökunnan tulee käyttää suojavarusteita. Esimerkiksi suojakäsineet ovat välttämättömiä kuumia astioita tai pannuja käsiteltäessä loukkaantumisten välttämiseksi. Kun käyttää keittiökoneita, kuten astianpesukonetta, on suositeltavaa käyttää myös kuulosuojaimia. Siivoamisen aikana on todella tärkeää käyttää asianmukaista varustusta. Oikeat suojavarusteet, mukaan lukien käsineet ja suojalasit, auttavat välttämään altistumista laimentamattomille kemikaaleille ja estävät kemikaaleihin liittyviä vaaroja.

Hygienia

Hygienia on yksi suurimmista turvallisuustekijöistä ammattikeittiöissä. Sillä on myös tärkeä rooli ensivaikutelman luomisessa. Esimerkiksi puhtaat astiat antavat asiakkaalle hyvän vaikutelman keittiön astiahuollosta ja ammattimaisuudesta. Käsihygienia on toinen tärkeä osa keittiöissä työskentelyä. Säännöllinen käsienpesu on kriittistä elintarviketurvallisuuden kannalta, mutta samalla myös henkilöstö pysyy terveenä, eikä sairaudet leviä työyhteisön sisällä tai asiakkaiden ja työntekijöiden välillä. Paras tapa huolehtia käsihygieniasta on käyttää sekä pesunesteitä että käsidesinfektioaineita.

Työergonomia

Työergonomian huomioiminen laskee työtapaturmien määrää sekä vähentää henkilöstön väsymistä ja epämukavuutta. Jo keittiön suunnittelussa tulisi huomioida ergonomia. Ergonominen tila ja työnteko suunnitellaan niin, että työntekijän pitää mahdollisimman vähän kurottaa, kääntyillä, kävellä, kantaa tai kumartua töitä tehdessään. Tämä lisää merkittävästi työhyvinvointia.

Toimiva työtila

Sen lisäksi, että työtilan tulee olla puhdas, sen pitää olla myös toimiva ja käytännöllinen. Kun työtilassa ei ole turhaa tavaraa, vaan jokaisella asialla on paikkansa, se lisää työtehokuutta ja vaikuttaa myönteisesti tuottavuuteen. Työtilassa työtasojen ja lattioiden tulee olla puhtaita ja turhasta tavarasta tyhjiä. Roskat, kuten tyhjät laatikot, tulee poistaa tilasta mahdollisimman nopeasti. Näin vältetään myös työtapaturmia. On hyvä huomata, että hyvin suunniteltu työtila tarkoittaa myös tehokkaampaa työntekoa.