Työfysioterapeutti tuntee työn ja sen tekijän

Työhyvinvointi on monen tekijän summa. Kiillossa yksi näistä tekijöistä on Kirsi Myötyri, Finlan työfysioterapeutti, joka elää niin kuin opettaa. Tarmokasta ja eläväistä Kirsiä on helppo uskoa, kun hän muistuttaa liikunnan, unen ja ruoan merkityksestä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Työssä voidaan hyvin silloin, kun voidaan hyvin muutenkin.

Kiillon väelle Kirsi on tuttu jo yli kymmenen vuoden ajalta. Tänä aikana työkykyasiat ja työergonomia ovat harpanneet Kiillossa huimia loikkia. Toimistoissa on siirrytty käyttämään pitkälti seisomatyöpisteitä ja tuotannossa työergonomia on huomioitu niin työpisteiden kuin tuotantolinjojenkin suunnittelussa. Toistuvia työperäisiä vaivoja on pystytty poistamaan ja uusia ehkäisemään työskentelyasentojen muutoksilla, työtehtävien räätälöinnillä ja suunnittelemalla joitakin työvaiheita kokonaan uudelleen.

– Kiilto on ollut edelläkävijä työhyvinvoinnin kehittämisessä. Täällä moniin työhyvinvoinnin teemoihin on osattu kiinnittää huomiota jo paljon aiemmin kuin ne ovat ilmestyneet julkiseen keskusteluun, Kirsi kiittelee.

 

Virkistystä ja voimaa liikunnasta

Kiiltolaisuuteen kuuluu tietynlainen urheiluhulluus. Kiilto tarjoaa työntekijöilleen monipuolisesti liikunta-aktiviteetteja jumpista ja palloiluvuoroista erilaisiin lajitutustumisiin Kunnon Verkon kautta. Liikuntaan kannustetaan ja siinä myös vähemmän tai enemmän leikkimielisesti kilpaillaan oman väen kesken. Urheilua seurataan, siitä puhutaan ja sitä myös tuetaan vahvasti. Kirsi on ollut mukana järjestämässä Kiillossa erilaisia liikuntakampanjoita.

– Kiillon yrityskulttuurissa näkyy selkeästi liikuntamyönteisyys ja yhteisöllisyys. Tämä vaikuttaa suoraan myös työkykyyn ja työhyvinvointiin. Kiiltolaiset välittävät myös työkaverin hyvinvoinnista ja sairauspoissaoloprosentit ovat pieniä, Kirsi kertoo.

 

Kiillon huima tuloskunto

Kirsin vuosittainen tehtävä on järjestää Kiillon henkilöstölle pyöräergometritestit. Vuosien varrella testejä Kiillossa on tehty jo lähes 1200. Työntekijöille testeissä on porkkanana kuntobonuksia hyvästä kuntotasosta ja kohentuneesta kunnosta verrattuna edellisvuoden tulokseen. Ensi kertaa testiin uskaltautuvat ja muutaman vuoden tauon jälkeen testiin palaavat saavat osallistumisestaan myös tsemppipalkinnon.

– Kuntotestitulosten keskiarvo on noussut Kiillossa joka vuosi, nyt aletaan olla jo aika maksimituloksissa. Asteikko on yhdestä seitsemään ja viime vuoden tulosten keskiarvo oli jo 5,88! Tästä ei voi juuri paljon enää parantaa, Kirsi toteaa innostuneena.

 

Työhyvinvoinnin uudet haasteet

Työelämän muuttuessa myös työfysioterapeutin tehtäviin tulee uusia ilmiöitä ja ulottuvuuksia. Vaikka työ ei nykyään enää välttämättä sido tekijäänsä tiettyyn paikkaan ja aikaan, se saattaa silti pitää entistä tiukemmin otteessaan. Etätöitä tekeviä Kirsi kehottaa pohtimaan etätyöpisteen ergonomiaa sekä työn ja vapaa-ajan välistä suhdetta.

Monessa tehtävässä työtä ja vapaa-aikaa ei enää halutakaan pitää keinotekoisesti erillään, mutta silloin kun työ- ja vapaa-ajan rajat ovat häilyviä, jaksamiseen ja hyvinvointiin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Myös pysähtymiselle, palautumiselle ja virkistymiselle kannattaa raivata kalenterista säännöllisesti tilaa.

 

Kirsin vinkit parempaan työhyvinvointiin

  1. Nuku tarpeeksi: virkeänä jaksat paremmin ja konfliktejakin tulee vähemmän.
  2. Syö säännöllisesti: kun verensokeri pysyy tasaisena, jaksaa olla aktiivinen niin töissä kuin vapaalla.
  3. Liiku säännöllisesti: löydä aikaa liikunnalle, kukaan muu ei voi huolehtia sinusta kuin sinä itse.

vinkit_parempaan_tyohyvinvointiin_kiilto_01


Finla, entinen Tampereen työterveys, on Kiilto Oy:n ja Kiilto Family Oy:n työterveydenhuollon yhteistyökumppani. Kirsin työtehtäviin Kiillolla kuuluu työpiste- ja ergonomiaselvityksiä, työ- ja toimintakyvyn kartoittamista, yksilöneuvontaa, ohjauskäyntejä, ennaltaehkäisyä, ryhmätoimintaa, erilaisten teemakampanjoiden suunnittelua ja toteutusta sekä kuntotestauksia.

Lue myös:

Liikunta-aktivaattorit innostavat ja kannustavat Kiillossa

Aivojen hyvinvoinnin turvaamiseen tarvitaan muutakin kuin kypärä