Tuulensuojalevyt ovat avainasemassa energiatehokkaiden puurunkoisten julkisivujen hyvässä suunnittelussa.
Tuulensuojalevyn tarkoitus on estää eristekerroksessa tapahtuvia ilmavirtauksia, jotka heikentävät lämmöneristeen tehoa. Tuulensuojakerros kannattaa rakentaa mahdollisimman tiiviisti, jotta huokoisiin eristeisiin ei päädy likaa tai siitepölyä, jotka edesauttavat mikrobikasvua rakenteissa.
Tampereen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha huomauttaa, että ilmastonmuutoksen myötä muuttuneet olosuhteet saavat puurakenteet homehtumaan aiempaa helpommin. Siksi rakentajan pitäisi käyttää kantavien puurakenteiden ulkopuolella hyvin lämpöä eristäviä ja kosteutta kestäviä tuulensuojalevyjä.
”Jos eristekerrokset kasvavat paksuutta, puiset runkorakenteet jäävät ulkopinnasta kylmäksi. Se edesauttaa niiden altistumista kosteusrasitukselle ja aiheuttaa ongelmia”, hän sanoo.
Vinhan mukaan etenkin nykyiset kipsilevytuulensuojat ovat ilmastonmuutoksen edetessä herkkiä kosteusaltistukselle ja vaurioille.
”Runkorakenteiden uusiminen on kallista ja aikaa vievää, joten rakennuttajan kannattaa panostaa laadukkaisiin tuulensuojalevyihin.”
Tehokkaasti lämmöneristetty rakennekin saadaan Vinhan mukaan toteutettua turvallisesti, kunhan suunnittelussa ja rakentamisessa ollaan tarkkana.
”Tuulensuojalevyjen saumakohdat tulee myös tiivistää, jotta ilmavirtaukset rakenteen sisälle saadaan estettyä. Tiivistämiseen on onneksi olemassa jo varsin hyviä ratkaisuja”, Vinha kertoo.
Lämmöneristettä tarvitaan jatkossa myös vesikatteen alla tuuletetuissa yläpohjissa
Tuuletetussa yläpohjassa vesikatteen alle kattoristikoiden yläpuolelle pitäisi myös laittaa kantavien puurakenteiden suojaamiseksi ohut lämmöneristekerros. Sen avulla tuuletustila pysyy lämpimämpänä, jolloin homeen kasvulle otolliset olosuhteet siellä vähenevät.
”Tällaisia ratkaisuja ei ole kuitenkaan vielä lainkaan käytössä Suomessa, mutta Ruotsissa ne ovat jo kohtuullisen yleisiä. Olisi toivottavaa, että teollisuus kehittäisi niitä tänne Suomeenkin” Vinha toteaa.