Rakentamislaki 2025 tuo mukanaan merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat rakentamiseen ja alan toimijoihin. Lain tavoitteena on edistää läpinäkyvyyttä, rakentamisen tehokkuutta ja kiertotaloutta rakennusalalla.
Hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki tulee raportoida
Yksi merkittävimmistä muutoksista on hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen raportointivaatimus, joka astunee voimaan 1.1.2026. Tämä vaatimus koskee suuria rakennuksia, kuten jäähallit, uimahallit ja logistiikkakeskukset, mutta ei pientaloja, paritaloja tai korjausrakentamista. Hiilijalanjälki kattaa koko rakennuksen elinkaaren, ja laskennassa hyödynnetään rakennustuotteiden EPD-tietoja ja CO2-tietoja. Hiilijalanjäljelle asetetaan raja-arvot käyttötarkoitusluokittain, mutta laissa ei ole säädetty sanktioita raja-arvon ylittyessä.
Rakennuksen elinkaariominaisuudet huomioon jo suunnittelussa
Uusi laki huomioi rakentamisen elinkaariominaisuudet aiempaa tarkemmin. Rakennuksen suunnittelussa on otettava huomioon pohjarakenteiden ja kantavien rakenteiden kestävyys, rakennuksen ja sen tilojen, rakennusosien sekä teknisten järjestelmien käyttöikä, käytettävyys, huollettavuus, muunneltavuus ja korjattavuus. Lisäksi on huomioitava rakennusosien purettavuus ja uudelleenkäytettävyys.
Rakentamislaki 2025 edellyttää myös purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen tekemistä etukäteen. Tämä tarkoittaa, että on arvioitava, minkä verran purkumateriaalia syntyy ja millaista se on. Lisäksi arvioidaan maa- ja kiviainesten määrä. Ennakkoarvioinnin tavoitteena on parantaa läpinäkyvyyttä ja tehostaa materiaalien hyötykäyttöä.
Muutoksia rakentamislupa-aikatauluun ja pätevyyksien toteamiseen
Rakentamislaki 2025 asettaa rakennuslupahakemusten käsittelyaikatakuuksi 3 kuukautta. Tavoitteena on, että takuu tulisi voimaan 1.1.2026. Nopeamman käsittelyajan edellytyksenä on, että hakemus sisältää kaikki käsittelyn mahdollistavat selvitykset.
Myös suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyksien toteaminen muuttui, ja nyt pätevyyden toteaa valtuutettu toimielin. Valtakunnallinen pätevyys on voimassa 7 vuotta. Siirtymäsäännös helpottaa hakemussumaa alkuun ja varmistaa rakentamisen sujuvuuden.
Rakennuksen purkamiskynnystä madallettu
Uusi Rakentamislaki 2025 määrittää, että rakennuksen saa purkaa, jos kaava sallii purkamisen eikä rakennusta ole suojeltu lain nojalla. Lupaa ei tarvita talousrakennusten ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä.
Lain mukaan muun kuin suojellun rakennuksen saa purkaa aina, jos purkaminen johtaa purkumateriaalin uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen, rakennus sijaitsee kunnassa, jossa rakennukset ovat menettäneet suurimman osan arvostaan, rakennukselle ei ole enää osoitettavissa käyttötarkoitusta ja rakennuksen kunto ja korjausmahdollisuudet ovat huonot.
Valitusperusteet on selkeytetty
Valituksen voivat tehdä ne, jotka ovat rakentamisen vaikuttamispiirissä tai jos toimitaan suojellulla rakennuskohteella. Museoviranomaisella on aina valitusoikeus, samoin kuin yhdistyksillä teollisuushankkeiden ympäristövaikutusten arviointimenettelyjen yhteydessä.
Mikä pysyy ennallaan?
Vaikka laki tuo mukanaan monia muutoksia, jotkin asiat pysyvät myös ennallaan. Esimerkiksi olennaiset tekniset vaatimukset ja rakentamisen vastuut säilyvät lähes ennallaan.
Yhteinen askel kohti tulevaisuuden rakentamista
Rakentamislaki 2025 on kokonaisuutena askel kohti ympäristötietoisempaa ja tehokkaampaa rakentamista. Sen velvoitteet ohjaavat rakentamisen osapuolia tarkastelemaan omaa toimintaansa tarkemmin ja todentamaan rakennuksen elinkaareen ja ympäristöön vaikuttavat tekijät. Esimerkiksi materiaalinvalmistajan on kerrottava, mistä aineista tuote on valmistettu, mikä tuotteen hiilijalanjälki on ja mitä materiaalille voi tehdä rakennuksen elinkaaren loppuvaiheessa. Uusi laki kannustaa kaikkia alan toimijoita yhteistyöhön ja luo vahvan perustan tulevaisuuden kestävälle rakentamiselle.
Haluatko kuulla lisää ympäristöaiheista? Ilmoittaudu mukaan seuraavaan webinaariin Ympäristöviestintä yrityksissä 27.2.2025 klo 9 alkaen täällä.