Vaikka Kiillon tuoteportfolio on laaja, yksi asia on kaikille tuotteille yhteinen: etiketti. Yhtenä ensimmäisistä yrityksistä Suomessa Kiilto ryhtyi hyödyntämään UPM Raflatacin RafCycle-palvelua tarraetikettien taustapapereista syntyvän jätteen kierrättämisessä. Hyvin suunniteltu yhteistyö mahdollistaa raaka-aineiden tehokkaan käytön ja jätteen kierrättämisen polton sijaan.
RafCycle-palvelu on is etiketeistä syntyvän jätteen kierrätystä yksinkertaisimmillaan. Kiilto kerää etikettien taustapaperit toimipisteissään, minkä jälkeen UPM Raflatac noutaa jätteet ja huolehtii niiden kierrättämisestä sekö jalostuksesta uusiksi paperituotteiksi.
“Tavoitteemme on vähentää jätemäärämme puoleen vuoden 2018 tasosta. Kun kuulimme RafCycle-palvelusta, kiinnostuimme heti. Palvelu on kehitetty vähentämään kaatopaikalle tai polttoon menevää jätettä. Sen sijaan jäte voidaan kierrättää. Se ratkaisi haasteemme etikettien taustapapereista syntyvän jätteen osalta”, sanoo Kiillon tuoteturvallisuus- ja vastuullisuuspäällikkö Lilli Puntti.
Konkreettiset teot arvoketjun jokaisessa vaiheessa auttavat luomaan kestäviä kokonaisratkaisuja
Maailmanlaajuinen jäteongelma on todellinen. Materiaalien lineaarinen käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta. Vastuullisuustavoitteiden kiristyessä yritykset etsivät ratkaisuja paitsi omien prosessiensa parantamiseen myös kiertotaloutta tukevan kestävän arvoketjun rakentamiseen. Myös asiakkaiden odotukset kestävämmille ratkaisuille kasvavat jatkuvasti.
Suurien linjojen lisäksi yritysten on keskityttävä myös yksityiskohtiin. Tuotteiden etiketeistä syntyvät paperijäte jää usein vaille huomiota.
“Kun olimme saneet esittelyn RafCycle-palvelusta tammikuussa 2021, päätimme testata sen toimivuutta ja sopivuutta prosesseihimme. Kokemukset osoittautuivat hyviksi ja testijakson jälkeen otimme RafCyclen osaksi prosessejamme”, Puntti kertoo.
Kierrätettävät taustapaperit kerätään pääasiassa Kiillon rakentamisen tuotteista, joissa määrät ovat suuria. Yhteistyön alettu vuonna 2021 Kiilto on kierrättänyt viisi tuhatta kiloa paperijätettä. Se tarkoittaa 1,2 tuhatta kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä sekä tuotteiden pienempää hiilijalanjälkeä.
Materiaalivirtojen tunnistaminen olennaista ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi
Juha Virmavirta, RafCycle-palvelun johtaja UPM Raflatacilla, on työskennellyt RafCyclen parissa vuodesta 2016. Palvelu on kasvanut jatkuvasti vuosien varrella, ja nykyään sillä on Euroopassa yli 400 kumppania eri aloilta ruoka- ja juomateollisuudesta teollisuuskemikaaleihin ja lähes kaikkea siltä väliltä.
“RafCycle-palvelu on kasvanut tasaisesti ja on ollut hienoa saada mukaan myös Kiillon kaltainen tunnettu ja eteenpäin katsova suomalaisyritys, yhtenä ensimmäisistä yrityksistä Suomessa. Etsimme jatkuvasti lisää kumppaneita eri teollisuuden aloilta ja eri maista. Siten voimme välttää suuren määrän tarpeettomia hiilidioksidipäästöjä sekä viedä eteenpäin viestiä kiertotalouden mahdollisuuksista. Hyvin suunniteltu ja toteutettu yhteistyö yritysten välillä tekee kiertotaloudesta todellisuutta”, Juha Virmavirta sanoo.
Prosessi, joka ottaa huomioon kaikki vaiheet, lisää myös luottamusta yrityksiin, brändeihin ja tuotteisiin. Tällöin todellisten ympäristövaikutusten mittaaminen on mahdollista.
"On tärkeää, että voimme kehittää erilaisia kestäviä ratkaisuja eri kumppaneiden kanssa. Toimiva kestävän kehityksen ohjelma vaatii erilaisia tekoja ja aloitteita erilaisille materiaalivirroille. RafCycle on yksi esimerkki näistä toimista", Puntti sanoo ja kannustaa muita yrityksiä mukaan.
For more information:
Laura Heinovaara
Communications Manager, Kiilto
laura.heinovaara@kiilto.com
+358 505969424