Terveydenhuollossa käytettävien välineiden puhtaus on olennainen osa potilaiden laadukasta hoitoa. Suomen Välinehuolto Oy varmistaa, että terveydenhuollon instrumentit huolletaan asiantuntevasti ja luotettavasti. Kiillon puhdistus- ja desinfektioratkaisut takaavat korkeiden laatustandardien mukaisen lopputuloksen.
Suomen Välinehuolto Oy on Suomessa ainut yksityinen toimija, jonka päätehtävänä on tuottaa välinehuoltopalveluita asiakkailleen. Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi laboratoriot, lääkäriasemat, suun terveydenhuollon yksiköt ja leikkaussalit, joilla ei ole omaa välinehuoltoa tai joiden oma kapasiteetti ei riitä välineiden huoltamiseen. Suomen Välinehuollolla on yksiköt Helsingissä, Tampereella ja Kaarinassa.
– Meidän palvelumme toimii avaimet käteen -periaatteella, jotta välinehuoltopalvelut olisivat mahdollisimman vaivattomia. Asiakkaat toimittavat omat instrumenttinsa Suomen Välinehuoltoon, ja me huolehdimme välineiden puhdistuksesta, kertoo Suomen Välinehuollon toimitusjohtaja Taru Mattila.
Instrumentit steriloidaan yleisimmin höyryllä, mutta ennen sterilointia ne pestään ja desinfioidaan huolellisesti. Suomen Välinehuolto luottaa Kiillon tuotteisiin kaikissa sterilointia edeltävissä vaiheissa, sillä sen hygieniaratkaisut välinehuoltoon ovat luotettavia ja tehokkaita.
– Välinehuolto on monella tapaa huomaamaton osa potilasturvallisuutta. Se on kuitenkin kriittinen osa terveydenhuoltoa ja olemme yhtä paljon vastuussa potilasturvallisuudesta kuin esimerkiksi lääkärit ja hoitajat, huomauttaa Suomen Välinehuollon Helsingin toimipaikkavastaava Ville Kivisalmi.
– Harvemmin mietitään puhdistusaineiden tärkeyttä. Käyttämämme Kiillon tuotteet varmistavat, että laadukas välinehuoltoprosessi on mahdollinen ja instrumentteja on turvallista käyttää.
Sertifioitua desinfiointia
Suomen Välinehuolto perustettiin vuonna 2008, ja se on hyödyntänyt Kiillon tuotteita alusta asti. Kiillolla on sen jokaiselle toimipisteelle oma edustajansa, joka varmistaa yhteistyön sujuvuuden.
– Terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut tuotteet ovat tärkeä osa Kiillon liiketoimintaa ja niitä käytetään laajasti koko Suomessa. Jokaisen asiakkaan kohdalla mietimme yhdessä, mikä tuote soveltuu parhaiten heidän tarpeisiinsa. Esimerkiksi vesialue ja pestävä materiaali vaikuttavat siihen, mitä pesuainetta suosittelemme, kuvailee Kiillon avainasiakkuuspäällikkö Heli De Caro-Nummelin.
Kiilto ja Suomen Välinehuolto noudattavat tarkasti lakia terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista. Toimintaa ohjaa ISO 13485 -standardi, joka koskee lääkinnällisten laitteiden valmistuksen laadunhallintajärjestelmiä.
Suomen Välinehuollon työ tehdään aina heidän omissa tiloissaan ja käyttämällä puhdistusaineita, jotka valmistaja on suunnitellut nimenomaan terveydenhuollon käyttöön. Näin varmistetaan, että lopputulos on tarkasti standardin mukainen.
Välinehuollossa ei tingitä pesutuloksesta
Suomen Välinehuolto vastaa kaikkien asiakkailtaan tulevien instrumenttien huoltamisesta. Kiillon tuotteet ovat käytössä jo ennen kuin instrumentit tuodaan toimipisteille, sillä niiden esikäsittelyssä suositellaan käytettäväksi Kiilto Pro Hydrageliä.
Huoltoprosessin ensimmäinen osa on varmistaa, miltä asiakkaalta välineet ovat tulleet ja ne kirjataan järjestelmään. Varsinainen huolto tapahtuu nykyään lähes poikkeuksetta koneellisesti: instrumentit asetellaan koreihin ja telineisiin, jotka menevät pesu- ja desinfektiokoneisiin. Jos manuaalinen pesu on tarpeen, siihen käytetään Kiilto Pro Erinoxia.
Koneellisessa pesussa käytetään Kiilto Pro Alu Dekoa tai Kiilto Pro Erizymeä, minkä jälkeen kone huuhtelee instrumentit ennen lämpödesinfektiota. Lopuksi instrumentit kuivataan koneellisesti ja steriloidaan autoklaavissa.
– Huolellinen pesu on ainoa tapa varmistaa, että mikrobit saadaan tuhottua steriloinnilla. Välinehuoltaja käy kaikki huolletut instrumentit läpi yksitellen, minkä jälkeen ne lähetetään käyttökuntoisina takaisin asiakkaalle. Oikein huollettu ja laadukas teräsinstrumentti saattaa olla käytössä jopa 30 vuotta, kertoo Suomen Välinehuollon Tampereen tuotantovastaava Ira Lagus.
Tuotekehitys takaa tasaisen laadun
Monet terveydenhuollossa käytettävät instrumentit näyttävät edelleen samalta kuin 100 vuotta sitten, mutta viime vuosina silikoniset, kumiset ja muoviset välineet ovat kehittyneet huimasti. Monet välineet eivät ennen kestäneet korkeita lämpötiloja, mutta nykyään melkein kaiken voi pestä koneellisesti ja steriloida autoklaavissa.
– Tällä on suora vaikutus huoltotyön laatuun, sillä koneet pystyvät ammattitaitoisen välinehuoltajan valvonnassa ylittämättömän huolelliseen pesuun ja desinfiointiin. Työmme kannalta ihanteellisinta on, että mikään ei muutu toimivassa prosessissa, ei myöskään pesuaineen koostumus. Siksi arvostamme Kiillon tuotteiden tasalaatuisuutta, Ville kertoo.
– Me Kiillolla olemme todella kiitollisia kaikesta kentältä tulevasta palautteesta, myös mahdollisista asiakkaan havaitsemista poikkeamista tuotteessa! Kiillon omassa tuotekehityksessä työskentelee noin kymmenen prosenttia henkilöstöstämme. Asiakkaiden tarkkuus auttaa meitä varmistamaan, että tuotteemme tukevat potilasturvallista hoitotyötä ja ovat tasalaatuisia, Heli lisää.
– Olemme Suomen Välinehuollossa huomanneet, että Kiilto reagoi todella nopeasti yhteydenottoihin ja vie tarvittaessa asiaa eteenpäin. Kiillon suuntaan voi myös aina olla yhteydessä, jos pesuprosesseissa on ollut jotain pohdittavaa, Taru täydentää.
Ympäristö ja potilasturvallisuus edellä
Terveydenhuollossa käytetyt Kiillon tuotteet valmistetaan pääasiassa Turun tehtaalla, joten tuotteiden matka Suomen Välinehuollon toimipisteisiin on hyvin maltillinen. Markkinoilla on muitakin vaihtoehtoja välinehuollon käyttöön, mutta Kiilto on kotimainen vaihtoehto.
– Lyhyt kuljetusmatka tukee myös Kiillon ympäristölupausta. Vähennämme muun muassa epäsuoria CO2-päästöjämme ja tavoitteemme on, että toimintomme ovat hiilitasapainossa vuoteen 2028 mennessä. Pyrimme siihen, että toimintamme ja tuotteemme kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän, Heli kertoo.
Myös Suomen Välinehuolto huomioi ympäristöystävällisyyden huoltoprosesseissa.
– Emme käytä mitään puhdistus- tai desinfiointiaineita turhaan, vaan annostelu perustuu aina todelliseen tarpeeseen. Käytämme aineita harkitusti mutta riittävästi, jolloin yksi pesukerta riittää instrumenttien puhdistamiseen, Ville kertoo.
Suomen Välinehuolto huomioi huoltoprosessiensa vaikutukset ympäristöön käyttämällä puhdistus- ja desinfiointiaineita harkitusti, mutta riittävästi.
Suomen Välinehuollossa ei myöskään käytetä desinfiointiaineita, joilla on erityisiä haittaominaisuuksia, jos kevyemmälläkin laajakirjoisella tuotteella pärjää. Tarkoituksena on aina löytää kultainen keskitie potilasturvallisuuden varmistamisen ja kemikaalien sopivan annostelun välillä.
– Tässä apunamme on myös Kiillon ammattitaito, sillä heidän kanssaan voi käydä hyvää keskustelua prosessien kehittämisestä. Kiilto ei ole vain tavarantoimittaja, joka tuo meille pesuaineita, vaan heiltä löytyy todellista ymmärrystä välinehuollon tarpeista, Taru korostaa.
Haluatko tietää, kun julkaisemme uusia ohjeita tai uutisia terveydenhuollon hygieniaa koskien?
Tilaa uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).