Varmuus siitä, että tila on täysin puhdas ja desinfioitu, on mittaamattoman arvokas. Nocospray on tutkitusti tehokas desinfiointimenetelmä, joka sopii moneen kohteeseen.
Ympäristöystävällisen Nocosprayn teho perustuu vetyperoksidiin, jota kuivasumutetaan desinfioitavan tilan ilmaan ja pinnoille. Lopulta vetyperoksidi hajoaa vedeksi ja hapeksi, ja pinnat ovat kuivia ja jäämävapaita. Menetelmä soveltuu käytettäväksi niin osastohoidossa, leikkaussaleissa, tehohoidossa, ambulansseissa, päiväkodeissa kuin vanhainkodeissakin. Myös esim. elintarviketeollisuus käyttää Nocospray -laitetta.
Sairaaloiden ja hoivalaitosten ikävä vieras on norovirus, sillä se tarttuu helposti. Jo pieni määrä mikrobeja esimerkiksi ovenkahvassa voi tartuttaa useamman henkilön. Clostridium difficile -itiö voi puolestaan elää pinnoilla jopa kuukausia. Erityisesti sairaaloissa nämä mikrobit ovat viheliäisiä: jos tartunnan saanut potilas on ollut huoneessa, täytyy suorittaa eristyshuoneen purkusiivous. Pienikin inhimillinen virhe voi aiheuttaa sen, että mikrobi jää elämään pinnoille jopa viikoiksi ja mahdollisesti tartuttaa seuraavan potilaan.
”Eristyshuoneen purkusiivous on aina tarkkaa työtä ja vie paljon aikaa. Muutama vuosi sitten oli tilanne, jossa meillä oli todettu sairaala peräinen Clostridium difficele epidemia. Epidemia jatkui, vaikka oli siivottu ja desinfioitu kaikkien ohjeiden mukaan. Mikrobia oli todella haasteellista saada tuhottua ”, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin hygieniahoitaja Chatrine Norrbacka Pietarsaaresta.
”Otimme lopulta yhteyttä Kiiltoon ja pyysimme apua täydentävistä toimenpiteistä tavalliseen eristyssiivoukseen, koska olimme kuulleet Nocospray -laitteesta. Suoritimme ohjeiden mukaisesti huoneessa eristyshuoneen purkusiivouksen ja sen jälkeen desinfioinnin Nocospray -laitteella, jonka jälkeen onneksi pääsimme mikrobista eroon.”
Selkeää kustannussäästöä ja vähemmän sairaslomapäiviä
Nocospray helpottaa päivittäistä työtä, kun hygieniatasosta voidaan olla ehdottoman varmoja. Mikrobit eivät tartu potilaalta toiselle eikä potilaille kerry ylimääräisiä sairaalapäiviä. Myös henkilökunnan sairaslomapäivät vähenevät, kun virukselle ei altistu huoneiden siivouksen aikana.
”Syy, miksi monet asiakkaat haluavat valita Nocosprayn, on kustannussäästö. Säästöä tulee, kun potilaiden sairaalahoitopäivät ja henkilökunnan sairaslomapäivät vähenevät. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on ohjeistus, että huone desinfioidaan ensin Nocospray:lla, ja vasta sen jälkeen henkilökunta saa mennä huoneeseen siivoamaan ja lopuksi tila käsitellään vielä uudestaan Nocospray:lla. Näin vältytään turhilta tartunnoilta ja sairaspoissaoloilta”, kertoo Kiillon asiantuntija Kaisa Sairanen.
Sairanen vinkkaa, että Nocospray on loistava apu myös kotihoidossa.
”Olin mukana, kun eräs potilas kerta toisensa jälkeen joutui sairaalaan hoidettavaksi Clostridium difficelen vuoksi ja aina kotiin palatessaan hän sairastui uudelleen samaan infektioon. Lopulta koti desinfioitiin Nocospray -menetelmällä ja asiakkaan elämänlaatu parani kertaheitolla, kun kotona piileskelevästä mikrobista päästiin eroon eikä hoitojaksoja sairaalassa enää tarvittu”.
Apua myös pintahomeiden tuhoamiseen
Bakteerien lisäksi Nocospray -menetelmästä on apua myös pintahomeiden ja pintasienten tuhoamisessa. Kauhajokelaisessa hammashoitolassa Nocospraystä oli korvaamaton apu, kun toiminta jouduttiin sisätilaongelman vuoksi siirtämään väistötiloihin.
”Väistötiloihin ei saa viedä mitään esineitä ennen kuin ne on desinfioitu. Hammashoitolassa erilaista välineistöä ja pieniä instrumentteja on niin paljon, että tarvitsimme jonkinlaisen apukeinon niiden käsittelyyn. Käsittelimme jokaisen esineen ja tavaran sekä ennen väistötilaan siirtämistä että siirtämisen jälkeen”, kertoo Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän hygieniahoitaja Katja Latvala.
”Oli suuri helpotus tietää, etteivät mikrobit siirry irtaimiston mukana ja ettemme joutuneet luopumaan esimerkiksi kaikista hammashoitolassa tarvittavasta välineistöstä tai hoitotarvikkeista”.