Mitä tarkoitetaan pakkausten suljetulla kierrolla?

Miten pakkausten suljettu kierto eroaa pakkausten normaalista kierrättämisestä? Mitä etuja suljetulla kierrolla voidaan saavuttaa? Entä mitä haasteita siihen voi liittyä? Muun muassa näihin sekä muihin kiinnostaviin kysymyksiin vastasi Kiillon pakkausasiantuntija Heidi Kähkönen, joka tunnustaa innostuvansa aiheesta joka kerta uudelleen.

Kähkösen mukaan suljetun kierron tavoitteena on edistää kiertotaloutta.

”Tarkoitamme pakkausmateriaalin suljetulla kierrolla konseptia, jossa tyhjentyneet pakkaukset kerätään ja käsitellään kierrätysmuoviksi, jonka jälkeen niistä valmistetaan pakkauksia samaan käyttöön. Tarkoituksena on pitää arvokas materiaali kierrossa ilman, että se päätyy polttoon tai kaatopaikalle”, hän kiteyttää.

Miten pakkausten suljettu kierto eroaa pakkausten normaalista kierrättämisestä?

”Kun kierrätämme esimerkiksi kotitalouden muovipakkauksia, on kierrätysmuovin seassa useampia muovilaatuja. Kuluttajapakkausten sekaan voi myös joutua kaikenlaisia ei-toivottuja epäpuhtauksia. Kierrätysmuovin laatu riippuu lajittelun ja puhdistuksen toimivuudesta kierrätysprosessissa.”

Mitä etuja pakkausten suljetulla kierrolla voidaan saavuttaa?

”Suljetussa kierrossa haluttu materiaali erilliskerätään, jolloin kierrätysmuovin lähde tunnetaan ja materiaali on jo alkutilanteessa puhtaampaa. Näin kierrätysprosessissa päästään helpommalla.

Suljettu kierto mahdollistaa sen, että kierrätysmuovin laatu pystytään säilyttämään riittävällä tasolla ja kierrätetty materiaali voidaan uudelleen käyttää vaativampiin tuotteisiin.

Suljettu kierto mahdollistaa muovin kiertämisen samalla alueella, kuin missä tuotteita käytetään.”

Millaisia vaiheita pakkausten suljettuun kiertoon kuuluu?

”Suljetun kierron prosessin vaiheita voivat olla esimerkiksi:

  • Keräys: Käytetyt pakkaukset huuhdellaan ja lajitellaan erilliseen keräysastiaan
  • Kuljetus: Tyhjät pakkaukset noudetaan ja kuljetetaan kierrätykseen
  • Kierrätys ja uudelleen käyttö: Pakkauksia voidaan käyttää puhdistuksen jälkeen uudelleen sellaisenaan tai käsitellä esimerkiksi muovimurskeeksi ja valmistaa uusiksi pakkauksiksi.”

Millainen yhteistyöverkosto suljetun kierron mahdollistamiseen tarvitaan?

”Suljettu kierto vaatii monen eri toimijan yhteistyötä. On löydettävä tuotteiden käyttäjiä, toisin sanoen asiakkaita, jotka ovat valmiita keräämään ja joilla on esimerkiksi tilojen suhteen mahdollisuus kerätä tyhjiä pakkauksia. Pilotissa meillä olivat mukana teollisuudesta Hämeenlinnan Osuusmeijeri ja Valio, ruokapalveluista Juvenes ja Perho, ammattisiivouksesta Kotkan kaupunki, Haminan kaupunki, Helsingin yliopisto ja LTQ Partners sekä jälleenmyyjistä CC-Tukku.

Sen lisäksi tarvitaan esimerkiksi jätehuoltoyhtiö tai muu toimija, joka pystyy toteuttamaan logistiikan. Tässä pilotissa se oli LHJ Group. Kolmanneksi tarvitaan kierrättäjä eli taho, joka pystyy käsittelemään pakkaukset niin, että niistä voidaan valmistaa uusia. Tämän tehtävän pilotissa hoiti Lassila & Tikanoja. Viimeinen lenkki ketjussa on pakkausvalmistaja, joka tässä tapauksessa oli Muovi-Heljanko.”

Miksi Kiilto halusi lähteä kokeilemaan pakkausten suljettua kiertoa?

”On tärkeää etsiä jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään luonnonvarojen käyttöä ja ympäristökuormitusta sekä edistävät kestävämpää kulutusta. Olemassa olevia käytäntöjä tulee haastaa ja etsiä korvaavia. Jos uusia toimintamalleja ei kokeilla, ei voida oppia mikä niissä on hyvää ja mikä asettaa haasteita. Tätä halusimme selvittää.”

Miten pilottihanke onnistui? Mitä opittiin?

”Pilottihanke onnistui erinomaisesti ja kerätyistä pakkauksista pystyttiin todella tuottamaan uusia pakkauksia. Asioiden kokeileminen ensimmäistä kertaa ei ole koskaan helppoa tai mutkatonta. Keskusteltavaa ja sovittavaa on paljon eri yhteistyökumppanien kesken. Siinä onnistuttiin ja olemme hyvin tyytyväisiä tulokseen.

Pilotti herätti kysymyksiä muun muassa siitä, miten logistiikka olisi tällaisessa toimintamallissa tehokkainta hoitaa. Voisiko asiakkaiden tiloissa esimerkiksi olla paalaimet muoville, jotta sitä voitaisiin kerätä suurempia määriä ja minimoida ilman kuljettaminen? Miten ratkaistaan pienet kohteet? Tai voisiko keräävä taho saada kiertoon tulevasta muovista korvauksen? Tai voisiko muovin nouto olla maksutonta? Entä miten varmistetaan, että laajemmassa mittakaavassa puhtain jae saadaan sitä vaativiin sensitiivisiin tuotteisiin?

Nämä ovat isoja kysymyksiä. Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan keskustelua koko arvoketjussa.”

Millaisia suunnitelmia Kiillolla on pakkausten osalta jatkossa? Jatkuuko pilotti?

”Etsimme jatkuvasti kestävämpiä raaka-aineita ja pakkausmuotoja. Tavoitteenamme on, että 70 % pakkauksistamme on uudelleenkäytettäviä, kierrätysmateriaalia tai uusiutuvia vuoteen 
2025 mennessä.​ Lisäksi vähennämme pakkausmateriaalia vuosittain tuotettua tonnia kohden ja pilotoimme uudelleen täytettäviä pakkausratkaisuja myös pienten pakkauskokojen osalta.

Olemme myös testanneet esimerkiksi kuluttajien valmiutta pakkausten uudelleentäyttöön ja testaamme parhaillaan puhdistusainepullojen uudelleentäyttöä ammattisiivouksessa.

Seuraamme tarkalla korvalla eri asiakasryhmien valmiutta lähteä kokeilemaan uusia toimintamalleja kiertotalouden edistämiseksi. Tällaisenaan suljetun kierron pilotti ei jatku, mutta opit otetaan käyttöön. Pohdimme, kuinka rakentaa verkostoa.”

Mitkä olisivat pakkausasiantuntijan kolme toivetta pilotin jälkeen?

”Aivan ensimmäisenä toivoisin lisää tekoja ja keskustelua. Se tarkoittaisi myös keskustelua rahasta. Kestävämpien toimintamallien rakentaminen ei useinkaan ole ilmaista, mutta mihin investoisimme, jos emme tulevaisuuteen? On aivan selvää, että meidän tulee oppia tekemään asioita ympäristön kannalta paremmin. Jos emme kokeile, emme opi. Se vaatii yhteistyötä ja investointeja. Muutoin saatamme joutua maksamaan aivan toisenlaisen hinnan.

Toisena toivoisin, että löydämme lisää yrityksiä ja toimijoita, jotka voivat kerätä muovia suljettuun kiertoon. Kierrätysmuoville on kova kysyntä. Riittävät volyymit on tapa tehdä suljetusta kierrosta houkutteleva toimintamalli koko verkostolle, missä tehokkuus ja kustannukset muodostuvat helposti haasteeksi.

Ja kolmanneksi toivoisin, että suljettu pakkauskierto mahdollistaisi kierrätysmuovin käytön myös kaikkein vaativimmissa tuotteissamme, esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa ja lääkinnällisissä laitteissa.”

Voiko Kiillosta kysyä neuvoa suljetun kierron toteuttamiseen?

”Totta kai! Jaamme mielellämme kokemuksia pilotista. Minuun voi olla yhteydessä asian tiimoilta”.

Lisätietoja:
Heidi Kähkönen
Packaging Development Manager
Heidi.kahkonen@kiilto.com
+358408370830

Lue myös: