Kiilto on suomalainen kemianteollisuuden edelläkävijä, jonka katse on tiukasti tulevaisuudessa – tarkemmin sanottuna kestävässä tulevaisuudessa. Tietä ympäristöystävällisemmälle huomiselle raivataan uusilla innovaatioilla, kuten maailman ensimmäisellä biohajoavalla sulateliimalla.
100-vuotias perheyritys Kiilto tarjoaa kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alalla, joita ovat teollisuuden liimat ja palonesto, rakentaminen, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet.
– Meidät tunnetaan muun muassa korkealaatuisten liimausratkaisujen toimittajana, ja tällä liiketoiminta-alalla asiakaskuntamme koostuu niin pakkaus- ja paperiteollisuuden, puurakentamisen kuin huonekaluteollisuudenkin yrityksistä, avaa liiketoimintajohtaja Tomi Takala.
Kiillon toimintaa ohjaa erityisesti vahva tahto kehittää vihreämpiä ratkaisuja. Yhtiö on tehnyt oman lupauksensa ympäristölle. Lupaus velvoittaa Kiiltoa paitsi pienentämään ympäristöjalanjälkeään, myös investoimaan kestävään kehitykseen ja kestäviin tuotantomuotoihin.
– Se, mikä erottaa meidät monista muista, on konkreettinen ja kunnianhimoinen toimintasuunnitelmamme tässä. Vuoteen 2028 mennessä tavoitteemme on olla hiilineutraali yhtiö, ja näillä näkymin olemme tähän tavoitteeseen pääsemässäkin, Takala kertoo.
Kiertotalousajattelun edistäminen koko arvoketjussa on Kiillolle tärkeää.
– Resurssit maapallolla ovat rajalliset ja siksi olemme aktiivisesti hakeneet uusiutuvia raaka-aineita uusiutumattomien tilalle. Edesautamme monin palveluin kiertotalouden toteutumista ja autamme asiakkaitamme pienentämään toimintansa ja tuotteidensa ympäristöjalanjälkeä, Takala sanoo.
Rohkeilla askelilla muutetaan maailmaa
”Maailmanlaajuisesti ainoa laatuaan.” Näillä sanoilla Kiilto-konsernin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Raija Polvinen kuvaa Kiillon lanseeraamaa sulateliimaa Kiilto Biomeltiä, eivätkä sanat ole pelkkää markkinointipuhetta. Kyseessä on todellakin ensimmäinen sulateliima, joka on täysin biohajoava. Halu tarjota vihreitä vaihtoehtoja ajoi Kiillon kehittämään sitkeästi uutta tuotetta, vaikka työ on vaatinut paljon.
– Jonkunhan pitää olla ensimmäinen ja uskaltaa ottaa askelia, joiden onnistumisesta ei ole täyttä varmuutta. Siinä on kyse tien raivaamisesta. Osana Kiillon DNA:ta on ajatustapa ”you can make a difference”. Uskomme, että meillä voi olla iso rooli kehityksen oikeassa suunnassa, Takala tähdentää.
Kiilto Biomeltin ansiosta pakkauksista voidaan tehdä täysin kompostoituvia, vaikka ne sisältäisivät liimaa. Sitä voidaan käyttää esim. take away -ruokalaatikoissa tai jopa hygieniatuotteissa, kuten vaipoissa.
– Tähän saakka pakkausteollisuus on vihreän vaihtoehdon puuttuessa liimannut pakkauksensa kasaan öljypohjaisilla eli muovisilla liimoilla. Muovijäte ja mikromuovit on tunnistettu globaalisti isoksi ongelmaksi, Takala toteaa.
– Jos kaikki Euroopassa vuositasolla käytettävä pakkausliima pakattaisiin perävaunullisiin kuorma-autoihin ja asetettaisiin ne jonoon, ulottuisi jono Pariisista Brysseliin. Ympäristön kannalta sillä on iso merkitys, millaisista raaka-aineista kaikki tuo liima valmistetaan, Takala tähdentää.
Kiilto Biomelt tarjoaa myös mahdollisuuden vahvistaa pakatun tuotteen brändiä ympäristön huomioivana vaihtoehtona. Kuluttajien silmissä tämä on yhä painavampi argumentti.
Vastuullisuus on tulevaisuuden tie
Kiilto on myös lanseerannut valtaosin uusiutuviin, teollisuuden sivuvirroista saataviin raaka-aineisiin pohjautuvan tuotesarjan, Kiilto Pro Pack Eco. Näillä pakkausalan teollisuusliimoilla voi helposti korvata vanhat ratkaisut, ilman muutoksia prosesseihin.
– Haluamme olla toimialan ympäristöjohtaja, ja se vaatii tekoja. Pack Eco – sarja korvasi kokonaan aiemmat, vastaavat teollisuusliimamme. Vastuullisempi vaihtoehto on nyt tässä kategoriassa ainoa vaihtoehto, jonka tarjoamme. Halusimme tähän selkeän linjan – jos etsit vihreää vaihtoehtoa, löydät sen Kiillolta. Olemme myös sitoutuneet kehitystyön jatkamiseen, sanoo Polvinen.
– Nämä uudet tuotteet ovat meidän tapamme vauhdittaa lähtölaukausta kohti teollisuutta, jossa uusiutumattomista raaka-aineista ei oltaisi enää riippuvaisia. Ympäristön kuormitusta vähentävät ratkaisut antavat koko alalle mahdollisuuden kehittyä kestävällä tavalla, Takala painottaa.