Käsillä kiertotalouden transformaatio

Kiillon ympäristöwebinaarisarja: Kiertotalouden hyödyt yrityksille

Kiertotalous on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillintää. Silti vain 7 % maailmantaloudesta toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Tällä hetkellä materiaalien käyttöönotto ja prosessointi aiheuttavat globaalisti 50 % kasvihuonepäästöistä ja 90 % luontokadosta. Luonnonvarojen käyttö on kolminkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana, ja ilman toimia se lähes tuplaantuu vuoteen 2060 mennessä.

Ongelma on laajalti tiedostettu. EU pyrkii ratkaisemaan haastetta lisäämällä ja tiukentamalla sääntelyä, ja maat sekä yritykset asettavat itselleen kunnianhimoisia tavoitteita. Suomen tavoitteena on hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Säädösten keskellä aina ei muisteta, että kiertotalouteen panostaminen tuo myös taloudellista hyötyä: Suomelle se tarjoaa noin 2–3 miljardin euron arvonlisäyspotentiaalin ja EU-tasolla sen arvioidaan tuovan noin 700 000 uutta työpaikkaa.

Pakkausten kiertotalouden nykytilanne ja tulevaisuus Suomessa

Pakkausjätteiden kierrätykseen vaikuttavat merkittävästi tuottajavastuu ja pakkausjäteasetus. Tuottajavastuu kattaa pakkausten keräyksen ja kierrätyksen, asettaen vaatimuksia tuotteiden valmistajille ja maahantuojille. Pakkausjäteasetus puolestaan määrittelee vaatimukset pakkausmateriaalien ja niiden kierrätettävyyden osalta. Tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin käyttöä pakkauksissa, vähentää kertakäyttöisten pakkausten määrää sekä edistää pakkausten uudelleenkäyttöä ja täyttöä. Vuoteen 2030 mennessä 70 % kaikista pakkauksista tulisi olla kierrätettäviä.

Tuoreiden tilastojen mukaan kiertotalouden periaatteet toteutuvat pakkausten osalta Suomessa hyvin, lukuun ottamatta muovia. Suomessa syntyy noin 900 000 tonnia yhdyskuntajätettä, josta pakkausten osuus on noin neljännes. Suomi on siirtymässä kohti kiertotalouden transformaatiota, jossa huomio on kääntymässä jätehuollon parantamisesta kohti pakkausten uudelleenkäytön mahdollisuuksia ja jätteen vähentämistä.

Kiertotalouden kolme suurinta muutosta:

  1. Tuotesuunnittelu: 80 % tuotteen ympäristövaikutuksista tehdään jo suunnittelupöydällä. Siksi on olennaista, että kiertotalous otetaan huomioon jo pakkauksen suunnittelussa. Pakkauksista tulee tehdä entistä kierrätettävämpiä ja mahdollisuuksien mukaan uudelleenkäytettäviä.
  2. Kierrätettyjen materiaalien käyttö: EU:n pakkausjäteasetuksessa korostetaan kierrätettyjen materiaalien käytön lisäämistä. Tällä hetkellä kierrätetty raaka-aine ei ole yhtä kilpailukykyinen hinnaltaan kuin neitseellinen raaka-aine, mutta tilanteen tulee muuttua. Kierrätettyjen raaka-aineiden markkina syntyy myös laadusta: Laadun tulee olla niin hyvä, että se sopii uusien tuotteiden pakkausmateriaaliksi.
  3. Logistiikka: Logistiikan volyymeja ja verkostoja tulee muuttaa, jotta voidaan toteuttaa entistä paremmin suljetun kierron ratkaisuja. Tämä edellyttää uudenlaista ajattelua.

Yritykset voivat kehittää kiertotaloutta omassa toiminnassaan tarkastelemalla jätehuoltoaan ja sivuvirtojaan – toisen jäte voi olla toisen raaka-aine. Lisäksi yritykset voivat rakentaa kiertotalouden tiekarttoja, joissa arvioidaan, millaisia mahdollisuuksia kiertotalous voi tuoda liiketoiminnalle.

Case-esimerkki: Suljetun kierron systeemi Kiillon ammattihygieniatuoteryhmän pakkauksille

Kiilto kokeili suljetun kierron systeemiä ammattihygieniassa käytetyille pakkausmateriaaleilleen. Suljettu kierto tarkoittaa, että ammattihygieniatuotteiden pakkausmateriaalit kerätään, puhdistetaan ja käsitellään uudelleen, ja saadusta kierrätetystä materiaalista tehdään pakkausmateriaaleja jälleen uusille tuotteille.

Suljetussa systeemissä Kiillon ammattihygieniatuotteiden asiakkaat keräsivät ja huuhtelivat tyhjät HDPE-muovipakkaukset. Tämän jälkeen Kiillon logistiikkakumppani nouti ja välivarastoi pakkaukset. Muovi toimitettiin kierrättäjälle, joka valmisti siitä kierrätysgranulaattia. Granulaatti puolestaan toimitettiin pakkausvalmistajalle, joka valmisti siitä uusia pakkauksia. Lopuksi pakkaukset täytettiin Kiillon tehtaalla ja toimitettiin jälleen asiakkaille.

Suljetun kierron toteuttaminen vaatii koko arvoketjun yhteistyötä. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden aktiivinen osallistuminen ja kiinnostus ovat ratkaisevia onnistumisen kulmakiviä. Suljettu kierto on hyödyllistä kaikille osapuolille: Hukkaa ei synny ja ilmastohyödyt ovat merkittävät.

Haluatko kuulla lisää ympäristöaiheista? Ilmoittaudu mukaan seuraavaan webinaariin Rakennuslaki 2025 – Merkittävimmät muutokset 13.2.2025 klo 9 alkaen täällä