Sängyllä on väliä, sillä vietämme siinä suuren osan elämästämme. Siparilan liimapuisten sänkykomponenttien päästöttömyys tarkastettiin laboratoriossa vaativilla M1-testeillä.
Aika oli ajanut ohi vanhasta sänkymallista. Se oli alkanut näyttää liian krouvilta alapohjaan naulattuine tukipuineen.
Siparila halusi ratkaista asiakkaansa, suuren pohjoismaisen sänkyvalmistajan, Hilding Andersin ongelman. Ehdotus oli, että jenkkisängyssä käytettäisiin massiivipuun sijasta liimapuurakenteisia komponentteja.
Samalla oli kuitenkin varmistettava, että ratkaisu oli turvallinen myös sisäilman ja allergikkojen kannalta. Vietämme suuren osan elämästämme sängyssä, joten sen materiaaleilla on merkitystä.
”Tiesimme tasan tarkkaan, että käyttämästämme Kiillon liimasta eikä myöskään liimapuusta lähde terveydelle haitallisia päästöjä. Tämä oli kuitenkin todistettava. Kun vertailtavana on massiivipuu ja liimapuu, niin aika yleinen ennakkoluulo on, että liimapuu olisi terveydelle jotenkin huonompi vaihtoehto”, Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka kertoo.
M1-testeillä tarkempia tietoja
Siparila, Siparilan käyttämä saksalainen puualan kauppahuone Jacob Jürgensen sekä Kiilto päättivät testauttaa sänkykomponentit puolueettomassa laboratoriossa vähäpäästöisyydestä kertovan M1-testin mukaan.
”Kiillon liimalla oli jo vähäpäästöisyydestä kertova M1-luokitus ja myös sänkykomponentissa käytetty kotimainen kuusipuu lasketaan M1-luokkaan. Nyt oli osoitettava, että myöskään liiman ja puun yhteisvaikutuksesta ei synny haitallisia päästöjä”, Johanna Kaitaranta Jacob Jürgensenilta selvittää.
”Emme hakeneet sänkykomponentille erikseen M1-luokitusta, mutta halusimme käyttöömme kattavia testituloksia”, Lilli Puntti Kiillolta täydentää.
Hyvät tulokset vakuuttivat
Sänkykomponenteista testattiin neljän viikon aikana M1-sabluunan mukaisesti haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (TVOC) kokonaisemissio sekä formaldehydin, ammoniakin ja IARC:n luokittelun mukaisten luokkaan 1 kuuluvien karsinogeenisten aineiden emissio sekä haju.
”Testien hyvät tulokset vakuuttivat”, Juha Sojakka kertoo.
Siparilalla on jo entuudestaan paljon kokemusta liimapuusta ja yhteistyöstä Kiillon kanssa. Yritys toimitti aikaisemmin vuosikausia liimapuisia sänkykomponentteja Ikealle.
Sojakan mukaan liimapuun tulevaisuus näyttää varsin lupaavalta:
”Kun tehdään leveitä sänkyjä, niin liimapuu pitää paremmin muotonsa kuin massiivipuusta tehdyt ratkaisut.”
Johanna Kaitaranta kertoo, että saksankielisissä maissa trendinä on, että massiiviset jenkkisängyt yleistyvät vauhdilla. Alueella perinteisesti käytettyjen lamellisäleisten sänkyjen kysyntä on pienentynyt.
”Saksan sänkymarkkinoilla ei vielä juurikaan puhuta päästöistä ja sisäilma-asioista, mutta ne nousevat varmasti esille tulevaisuudessa. Siitä, että Kiilto ja Siparila panostavat hyvään sisäilmaan, voi olla jatkossa kummasti hyötyä myös kaupanteossa Keski-Euroopassa”, Kaitaranta miettii.
Kuvat: Hilding Anders Finland Oy ja Siparila Oy