Hyvä käsihygienia on helppo tapa välttää erilaiset tartuntataudit. Huolellinen pesu ei aina yksin riitä. Kiillolla on vuosien kokemus terveydenhuollon vaativien hygieniaratkaisujen kehittämisessä.
Pesemättömissä käsissä on aina bakteereja. Ne siirtyvät pintoihin ja sitä kautta seuraaviin käsiin. Tautien leviämiseen ei tarvita kättelyä ihmisten välillä.
–Käsihygienia on terveydenhuollon lähtökohta ja keskeinen tekijä infektioiden torjunnassa. Käsihuuhteiden käyttö nopeuttaa työtä ja on käsien pesua tehokkaampaa. Terveydenhuollossa käytetään käsihuuhteita, jos kyse ei ole lian pois pesemisestä, Kiillon sairaala- ja henkilöhygieniatuotteista vastaava liiketoiminnan kehityspäällikkö Päivi Godden kertoo.
Kiillon Erisan-tuoteperheessä on monia ammattikäyttöön kehitettyjä käsihygieniatuotteita. Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös ihon kunnosta huolehtiminen. Godden kertoo Erisanin olleen osa sairaalahygieniaa 1980-luvun alusta lähtien.
–Silloin oli olemassa erillinen Erisan sairaalahygieniaosasto.
Maassa maan tavalla
Käsihygieniatuotteiden käyttämisessä on maakohtaisia eroja ja mieltymyksiä Pohjoismaiden sisällä. Kiillon tytäryhtiöillä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on jokaisella perinteikkäät tuotemerkkinsä.
Siinä missä Erisan Pro on suomalaisen terveydenhuollon käsihygienian kulmakiviä, Ruotsissa on vannottu vuodesta 1970 lähtien DAX’in, Tanskassa 1965 Plum’in ja Norjassa jo 1920-luvulta Antibac’in tai niiden varhaisten edeltäjien nimiin.
–Pohjoisessa tarvitsemme hoitavampia tuotteita kuin ilmanalaltaan kosteammissa etelän maissa. Lainsäädännöissä on myös pieniä maakohtaisia eroja eri ainesosien käytöstä. Lisäksi mieltymykset vaihtelevat, Godden toteaa.
Esimerkiksi käsidesien denaturoinnissa on eroja. Suomessa ei juuri käytetä isopropanolia, kuten muissa Pohjoismaissa. Siinä on voimakkaampi tuoksu, johon suomalaiset eivät ole tottuneet vaan täällä käytetään miedompituoksuisia, etanolipohjaisia tuotteita. Godden muistuttaa, että tuotteet ovat yhtä tehokkaita valmistusmenetelmistä riippumatta.
Mukana markkinoilla
Kiilto ja sen pohjoismaiset tytäryhtiöt toimivat aktiivisesti käsihygienian edistämiseksi terveydenhuollossa.
Markkinointipäällikkö Helle Bilstedt Tanskasta kertoo yhtiön osallistuvan säännöllisesti alan teollisuuden ja kohderyhmien tapahtumiin ja olevan mukana asiantuntijana myös erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja seminaareissa.
Ann Mari Østtorp täydentää, että Norjassa koetaan tärkeäksi osallistua alan tilaisuuksiin, jotta Antibac-tuoteperhe olisi tuttu myös seuraavan sukupolven ammattilaisille.
KiiltoCleanin Ruotsin yksikön markkinointipäällikkö Annika Nilsson kertoo myös yhtiön avainasiakaspäällikön käyvän säännöllisesti sairaaloissa puhumassa käsihygieniasta.
Alan ykköspuheenaiheita tällä hetkellä Pohjoismaissa on huuhteiden oikea käyttö ja miten käsihygienian tasoa voitaisiin vielä parantaa sairaaloissa ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä. WHO:lla on meneillään viiden kohdan käsihygieniaohjelma, 5 Moments for Hand Hygiene, joka näkyy vahvasti sairaalamaailmassa.
–Nykyään puhutaan paljon moniresistenteistä bakteereista, mutta käsihygienia on tärkeää ihan tavallistenkin tautien kuten noroviruksen torjunnassa, Godden huomauttaa.