Ensimmäinen suljetun kierron pilottihanke onnistui – ammattilaistuotteisiin uusia pakkauksia kierrätetyistä pesuainepulloista

Yhdessä ammattihygienialiiketoiminnan asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa Kiilto onnistui pesuainepullojen suljetun kierron hankkeessa. Kierrätetyistä pulloista valmistetaan Kiillon tuotteille 90 000 uutta pakkausta.

Pakkausten suljettu kierto ei ajatuksena ole uusi. Uutta Kiillon koordinoimassa kokeilussa oli kuitenkin se, että se tehtiin HDPE-pesuainepakkauksille.  Ammattihygienian tuotteet vaativat pakkauksilta erilaista laatua, kuin esimerkiksi päivittäistavarakauppojen hyllyiltä löytyvät pakkaukset. Niiltä vaaditaan erilaista kemiallista kestävyyttä.

”Suljetun kierron arvo on siinä, että kierrätettävä materiaali on mahdollisimman puhdasta, koska se on erilliskerättyä HDPE:tä. Kierrätysmuovin lähde on rajattu, ja voimme kontrolloida vierasaineiden joutumista kierrätysmuovin sekaan. Näin laatu pysyy hyvänä”, kertoo Kiillon ammattihygienia- ja kuluttajaliiketoiminnan pakkauskehityksestä vastaava Heidi Kähkönen.

Kähkönen on syystäkin innoissaan pilottihankkeen onnistumisesta. Ei ollut itsestään selvää, että kerätty kierrätysmuovi soveltuu uudelleen käytettäväksi vaativaan ammattilaiskäyttöön suunnatuille tuotteille.

”Tämä on suuri askel eteenpäin kiertotalouden edistämiseksi. Nyt kun suljettu kierto todistetusti on mahdollinen, se avaa aivan uuden mahdollisuuden kehittää pakkauskierrätystä”, Kähkönen iloitsee.

Opit talteen – arvokasta tietoa kiertotalouden mahdollisuuksista

Yksi pakkauksia kerännyt asiakasyritys oli Hämeenlinnan Osuusmeijeri. Ympäristöperiaatteidensa mukaisesti meijeri vähentää jätteiden syntymistä toiminnassaan maksimoimalla tuotantovirtojensa materiaalien uudelleenkäytön, kierrätyksen ja talteenoton.

Laatu-, ympäristö- ja tuotekehityspäällikkö Anne Isokangas kertoo, että ympäristösertifioidussa tuotantolaitoksessa on totuttu kierrättämään. Tiettyjen pakkausten kerääminen erikseen vaatii toki selkeän ohjeistuksen. Isokangas pohtii myös kierrätyksen hinnoittelua. Suljetun kierron luominen jatkuvaksi käytännöksi ja totutuksi toimintamalliksi eri kokoisissa yrityksissä saattaisi vaatia laajemminkin keskustelua jätteenkäsittelyn ja kuljetuksen hinnasta.

Pullojen keräyslogistiikan hoiti LHJ Group. Pasi Kaskinen LHJ:ltä kertoo, että heillä tällaisista uusista kokeiluista innostutaan helposti. Kun Kiillon tuttu yhteyshenkilö otti yhteyttä, alkoi keräysjärjestelyjen suunnittelu.

”Pilottihanke oli loistava esimerkki siitä, että kierrättäminen on teknisesti mahdollista, kun käyttäjät ovat motivoituneita lajittelemaan. Asiakkailta saatiin puhdasta ja hyvälaatuista materiaalia. Aika usein lajitteluosaaminen tai innostus eivät riitä, ja lajittelumateriaali menee pilalle väärin kierrätetyistä jakeista”, Kaskinen pohtii.

”Saimme pilotista arvokasta näkemystä suljetun kierron mahdollisuuksista eri kokoisten ja tyyppisten asiakkaiden kautta”, hän jatkaa.

Kaskinen myös arvelee, että pakkausten tuottajavastuu luo uusia velvoitteita tulevaisuudessa. Hän uskoo, että jatkossa tullaan näkemään erilaisia variaatioita pakkausten keräämisestä.

”Varmaankin kerätään isompia virtoja ja eritellään eri pakkauslaadut sitten myöhemmässä vaiheessa prosessia”, Kaskinen arvelee.  

Vankalla ammattitaidolla sujuva prosessi

Kerättyjen pakkausten kierrätyksestä pilotissa huolehti Lassila & Tikanoja (L&T). L&T:n Mikko Mäenpää tunnustaa olleensa aluksi skeptinen keräilyn onnistumisesta.

”Kun kerätään pieniä eriä kerrallaan, niin haasteena voi olla riittävän massan kasaan saaminen. Tavoitteena oli kerätä 5500 kiloa. Lopulta kaikki meni kuitenkin hienosti, kaikin puolin mallikkaasti”, Mäenpää toteaa.

L&T on ollut mukana monissa muissakin suljetun kierron projekteissa. Pesuainepullot ja niiden materiaali oli kuitenkin heillekin uutta. Verrattain pieni erä vaati Mäenpään mukaan työntekijöiltä vankkaa ammattitaitoa.

”Muovia pestään ja kierrätetään meillä muutenkin. Linjat ovat isoja, joten pieni määrä on käsitelty nopeasti. Siksi säädöt piti saada nopeasti kohdalleen”, hän kertaa.

”Pikkuisen pullot vaahtosivat pesussa. Se oli kuitenkin vaahdonestoaineella ratkaistavissa.”

Mahdollisuus edistää yrityspakkausten kierrätystä

Syksy 2024 oli jännittävä, sillä uusia pakkauksia päästiin vihdoin tekemään. Selvää oli, että niitä voitaisiin käyttää Kiillon muissa tuotteissa, mutta olisiko laatu riittävää ammattihygienian tuotteisiin, sitä tietoa odotettiin innokkaasti.

”Pakkaukset testattiin huolellisesti ja tulos oli hieno. Pakkausmateriaali on laadukasta ja soveltuu siihen käyttöön, mihin toivoimme”, Kähkönen toteaa.

Uusissa 5 litran kanistereissa kierrätysmuovin osuus on 35%, joka pakkaukset valmistaneen Muovi-Heljanko Oy:n toimitusjohtaja Simo Heljangon mukaan lähentelee tällä hetkellä maksimia.

Vaikka ominaisuudet ovat samat, kuin kokonaan neitseellisestä muovista valmistetuissa pakkauksissa, joitakin eroja kierrätysmuovia sisältävissä pakkauksissa on.

”Kanisterit ovat polyeteeniä ja muovilaadut ovat eri kerroksissa. Kierrätysmuovia laitetaan pakkauksen keskikerrokseen. Ulko- ja sisäpinta on neitseellistä muovia. Ulkokerros on noin 20% seinämän paksuudesta. Kierrätysmuovi koostuu eri värisistä muoveista ja keskikerros kuultaa uloimman kerroksen läpi. Siksi pakkausten värisävyt voivat olla erilaisia”, Heljanko kertoo.

”Pakkausten suljettu kierto on yksi tapa edistää yrityspakkausten kierrätystä. Vielä tärkeämpänä näen kuitenkin mahdollisuuden ravistella olemassa olevia käytäntöjä teollisessa mittakaavassa. Suljettu kierto mahdollistaa muovin kierron maantieteellisesti rajatulla alueella, esimerkiksi Suomessa, eikä sitä tarvitse kuljettaa ympäri maailmaa. Tällä hetkellä moni toimija myös kerää kaikki muovilaadut sekaisin, koska tehokasta prosessia muovin erilliskeräykselle ei ole. Tämän haasteen ratkaisemiseksi toivoisin lisää keskustelua”, summaa Heidi Kähkönen.

Lyhyesti:

Suljetun kierron pilotti lukuina:

  • 5500 kg tyhjiä pakkauksia
  • 90 000 uutta kanisteria, joissa 35 % kierrätysmuovia

Pakkauksia pilotissa keräsivät Hämeenlinnan Osuusmeijeri, Valio, Juvenes, Perho, Kotkan kaupunki, Haminan kaupunki, Helsingin yliopisto, CC-tukku sekä LTQ Partners.
Keräyslogistiikan hoiti LHJ Group.
Kierrätys pakkauksesta granulaatiksi tapahtui Lassila & Tikanojan toimesta.
Uudet pakkaukset valmisti Muovi-Heljanko.

Lisätietoja:

Heidi Kähkönen
Packaging Development Manager
Heidi.kahkonen@kiilto.com
+358408370830

Lue myös: