Asbesti nousi hiljattain puheenaiheeksi median uutisoitua, että Yhdysvalloissa aiotaan sallia asbestin käyttöä rakennusmateriaaleissa. Euroopassa linja vaaralliseksi todettujen aineiden, kuten asbestin suhteen on päinvastainen, sillä EU:n tavoitteena on kieltää, tai ainakin rajoittaa kaikkien syöpää aiheuttavien aineiden käyttöä.
Asbestin hyödyntäminen oli suosittua 60- ja 70-luvuilla, koska se oli halpaa ja helppoa työstettävää. Esimerkiksi lämmönkeston ominaisuuksiensa takia asbestia on käytetty laajasti eristemateriaalina. Asbestia on lisätty myös tuomaan kulutuksen kestoa, ja lisäksi sideaineena vedeneristyksiin sekä laasteihin.
Halpaa, helppoa, mutta vaarallista
Vastuullisuus on kasvava osa yritysten toimintakulttuuria kansainvälisessä ympäristössä, ja kysymykset asbestin käytöstä tulevat jatkossa varmasti esiin enenevissä määrin. Asbestin käyttö on kielletty Suomessa vuonna 1994 ja EU:ssakin vuonna 2005. Kiillon tuotteissa asbestia ei ole käytetty 70-luvun jälkeen.
Viimeksi vuonna 2016 asbestilakia tiukennettiin Suomessa entisestään, minkä johdosta kaikki ennen vuotta 1994 rakennetut kohteet on kartoitettava asbestin varalta ennen remontointia.
Asbestin vaarat on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta valitettavasti asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin sairastuu Suomessa edelleen satoja ihmisiä vuosittain. Tämä johtuu siitä, että asbestoosi ja muut asbestiin liittyvät sairaudet ilmenevät vasta vuosien päästä altistuksesta.
Ammattilaiset apuna
Asbestikartoituksen pakollisuus on lisännyt analytiikkaa ja tuonut alalle uusia toimijoita. Vaikka teoriassa kuka tahansa voi ottaa näytteet ja lähettää ne laboratorioon, on kartoituksessa hyvä turvautua ammattilaisiin esimerkiksi vastuukysymysten varalta. Ammattilaisten avulla voi myös säästää kustannuksissa, sillä työssä tarvitaan näkemystä siitä, missä materiaaleissa asbestia voi esiintyä ja mistä näytteet kannattaa ottaa.
Mikäli asbestikartoituksen tulos on, että näytteistä löytyy asbestia, tulee kohde purkaa asbestipurkutyönä ja ammattilaisten toimesta. Lisäksi purkamisen jälkeen tilasta tulee ottaa ilmanäytteet, joilla todennetaan tilan puhtaus.
Lilli Puntti
Tuotekehitystuen päällikkö
Kiilto Oy