Aistiesteetön koti sopii kaikille. Porin asuntomessuilla nähtävässä Haltiatar-talossa aistiesteettömyys tarkoittaa myös hajusteettomia rakennusmateriaaleja.
Esteettömyyttä on tutkittu paljon ja esimerkiksi rakennusvaatimukset määräävät pohtimaan esteettömyyttä uusissa rakennuksissa. Aistiyliherkälle ihmiselle esteettömyys voi tarkoittaa hieman pidemmälle vietyä esteettömyyttä.
”Aistiesteettömyys tarkoittaa tietynlaista rentoutumisen ja riittävän virikkeellisyyden tasapainoa. Aistiesteettömässä ympäristössä huomioidaan erityisesti aistit, ja kaikki ylimääräiset aistiärsykkeet, kuten turhat hajut ja hajusteet, pyritään karsimaan”, kertoo Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtori ja tutkija Hanna Hannukainen.
Hannukainen tutkii aistiesteettömyyttä parhaillaan Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaamassa Esteettömyyden ja saavutettavuuden tutkimusryhmässä. Tutkimusryhmä rakentaa ja tutkii parhaillaan neljää eri kohdetta, joissa aistiyliherkkyyttä lähestytään erilaisten tarpeiden näkökulmasta. Yksi tutkimuskohteista on Porin Asuntomessuille nouseva Haltiatar-talo.
”Kyseessä on ihan tavallisen kuusihenkisen perheen omakotitalo. Aistiesteettömyys näkyy Haltiattaren materiaaleissa, sisustuksessa ja värimaailmassa monin tavoin. Tavoitteena on luoda kodista kokonaisuus, jossa hyödynnetään luonnonmukaisia materiaaleja, maanläheisiä värejä, epäsuoraa valaistusta, akustisesti miellyttäviä ratkaisuja, hajusteettomia tuotteita sekä erilaisia tuntoaistimuksia tarjoavia materiaaleja”, Hannukainen tiivistää.
Ilman hajuja
Asuntomessukohteessa hajusteettomuus tarkoittaa Hannukaisen mukaan muun muassa sitä, että keittiön kaapit on valmistettu hajusteettomista materiaaleista ja taloon tulevat viherkasvit valitaan tuoksuttomuuden perusteella. Lisäksi kodin puhtautta on tarkoitus ylläpitää jatkossa hajusteettomilla tuotteilla.
Hajusteettomille ratkaisuille ja tuotteille on paikkansa, sillä arvioiden mukaan jopa 15–20 prosenttia ihmisistä kärsii erilaisista aistiyliherkkyyksistä.
”Hajusteyliherkkyys on yksi aistiyliherkkyyden muoto, ja se voi olla parhaimmillaan todella ikävä, jopa invalidisoiva vaiva. Hajusteyliherkän ihmisen kannattaa suosia hajusteettomia tuotteita paitsi siivouksessa ja kosmetiikassa, mutta myös rakennusmateriaaleissa. Esimerkiksi kokolattiamatot saattavat olla aistiyliherkälle ihmiselle akustisesti miellyttäviä, mutta ne ovat tuoksujen kannalta haastavia materiaaleja.”
Kaikille sopiva
Aistiesteettömyys on Hannukaisen mukaan kaikkien asia. Osalle se on välttämättömyys, mutta kaikki kuitenkin hyötyvät siitä.
Hannukainen muistuttaa, että jokaisen aivot tarvitsevat palautumista ja koti on siihen luonnollinen ympäristö. Siksi aistiesteettömän kodin on tarkoitus olla ennen kaikkea rentouttava paikka, joka mahdollistaa päivän aikana kertyneen kuormituksen purkamisen.
”Jo väri-, materiaali-, valaistus- ja akustiikkavalinnoilla voidaan vaikuttaa paljon siihen, miten stressaavaksi ympäristö koetaan. Monesti aistiyliherkille suunnitelluissa ympäristöissä pyritään välttämään suuria, valkoisia pintoja, sillä kokovalkoista tilaa on vaikea hahmottaa. Sen sijaan luonnonläheiset materiaalit ja värit, epäsuora valaistus ja pehmeät muodot ovat aisteille miellyttävämpiä.”
Kiinnostuitko hajusteettomasta kodinpuhdistuksesta?
Kiilto tarjoaa ratkaisun hajusteettomaan kodinpuhdistukseen Kiilto Airi –tuotesarjalla. Kiilto Airi on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitetty täysin hajusteeton ja väriaineeton kodinpuhdistusainesarja. Lue lisää ja katso tuotevalikoima tästä.