Lähes kaikki Kiillon toimintamaat sijoittuvat Itämeren rannalle. Vuodesta 2021 lähtien olemme tehneet yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa Itämeren suojelemiseksi. Tänä vuonna halusimme juhlistaa Itämeripäivää jakamalla tietoa merestä ja sen pinnan alle kätkeytyvästä monimuotoisesta elämästä. Samalla opimme itsekin lisää.
Tiesitkö tätä Itämerestä?
Itämeren erityispiirteet, vähäsuolaisuus, mataluus ja vähävetisyys, tekevät merestä haavoittuvan. Meri kuitenkin kertoo myös uskomattoman mielenkiintoisia tarinoita. Vedenalainen monimuotoisuus on ainutlaatuista ja esimerkiksi meren pohjassa lepäävät alukset kertovat historiasta liittäen jokaisen osaksi meren tarinaa. Katso videosarjamme siitä, mitä Miina Mäki, meriympäristön erityisasiantuntija, paljasti elämästä pinnan alla.
Tiesitkö, että Itämeri on yksi maailman nuorimmista meristä? Se on muodostunut vain 10 000 – 15 000 vuotta sitten. Viimeisen jääkauden jäätiköiden vetäytyessä ne jättivät jälkeensä kuopan, joka vähitellen täyttyi vedellä ja muodosti Itämeren.
Itämeri on kiehtova sekoitus Pohjanmeren suolavettä ja ympäröivien jokien makeaa vettä, luoden ainutlaatuisen elinympäristön useille lajeille. Nämä lajit, mukaan lukien tietyt levälajit, selkärangattomat ja kalat, kuten Itämeren silakka ja Itämeren simpukka, ovat sopeutuneet sen erityisiin suolapitoisuusolosuhteisiin eikä niitä ei löydy mistään muualta maailmasta.
Tietyt lajit, kuten rakkolevä, ovat elintärkeitä Itämeren monimuotoisuudelle. Rakkolevä kiinnittyy paljaisiin kallioihin ja muodostaa kasvaessaan tiheitä, metsämäisiä alueita veden alla. Nämä vedenalaiset “metsät” tarjoavat välttämätöntä ravintoa ja suojaa erilaisille merieläimille, mukaan lukien selkärangattomat, kalat ja levät.
Itämeren tila on huolestuttava – tekoja tarvitaan
Itämerta ympäröi yhdeksän maata ja sen valuma-alueella asuu lähes 90 miljoonaa asukasta. Ihmisen toiminta, kuten maatalous, kaupungistuminen ja teollisuus, aiheuttavat merelle merkittävää vahinkoa.
Ongelmien torjumiseksi yritykset voivat toteuttaa konkreettisia toimia:
Kestävät toimintamallit: Ympäristöä vähemmän kuormittavat toimintamallit auttavat minimoimaan ravinteiden valumisen vesistöön.
Parempi jätehuolto: Tehokkaan jätevesien käsittelyn kautta Itämereen päätyvien saasteiden määrä vähenee.
Tutkimuksen ja innovaatioiden tukeminen: Sijoittaminen teknologioihin, jotka valvovat ja vähentävät saastumista edistää puhtaampia tuotantoprosesseja.
Jokainen voi osallistua Itämeren suojeluun
Jokaisella on mahdollisuus suojella Itämerta. Useat pienet teot voivat yhdessä johtaa merkittäviin muutoksiin.
Yksinkertaisilla valinnoilla, kuten jätteen vähentämisellä, ympäristöystävällisten tuotteiden käytöllä ja kestävän kalastuksen tukemisella, voi olla suuri merkitys. Lisäksi John Nurmisen Säätiölle lahjoittamalla voit osallistua suoraan vaikuttaviin hankkeisiin, jotka vähentävät saastumista ja edistävät Itämeren ekologista monimuotoisuutta.
Sen lisäksi, että Itämeripäivään osallistumisella saa aikaa hyvää, se on myös hauskaa.
Kampanja saa jatkoa
Viime vuonna Kiilto lahjoitti John Nurmisen Säätiölle kaksi senttiä jokaisesta kampanja-aikana myydystä Kiilto-, Serto- ja Linna-kuluttajatuotteesta. Tänä vuonna kampanja saa jatkoa. Jokaisesta kampanja-aikana 1.8. – 30.9.2024 ostetusta Erisan- henkilöhygieniatuotteesta lahjoitetaan John Nurmisen säätiölle 8 senttiä. Minimissään lahjoitus on 20 000 euroa.
Opitko uutta tai haluatko tietää lisää?
John Nurmisen Säätiön verkkosivuilla voit testata tietosi: Pelaa Itämeri-visaa täällä.
Lue artikkeli uutishuoneessamme ja seuraa Itämeripäivää kanavissamme!
Instagram: @kiiltonians
LinkedIn: @Kiilto
Facebook: Kiilto
John Nurmisen Säätiö: Itämeripäivä
Itämeripäivä – vuosittainen juhlapäivä meren kunniaksi
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2024 Itämeripäivää vietetään 29.8. www.itämeripäivä.fi
Itämeripäivän juhlintaan voit osallistua moni tavoin. Katso vinkit ja tapahtumakalenteri John Nurmisen Säätiön verkkosivuilta.