Sisäilmaongelmista puhutaan paljon suomalaisena ongelmana, mutta rakennusten kosteusvauriot sairastuttavat ihmisiä ympäri maailman.
Suomessa puhutaan poikkeuksellisen paljon sisäilmaongelmista, mutta sisäilmaongelmat eivät suinkaan ole suomalainen tai edes pohjoismainen ongelma. Heikosta sisäilmasta johtuviin ongelmiin havahduttiin Yhdysvalloissa jo 1960-luvulla.
”Tuolloin havaittiin, että sisäilman ongelmat liittyivät ilmastoinnin homehduttamiin ilmanvaihtokanaviin. Sittemmin sisäilman ongelmien havaittiin liittyvän myös rakennusten materiaaliemissioihin ja kosteusvaurioihin”, kertoo FCG:n toimialajohtaja Juhani Pirinen, joka on tutkinut sisäilmaongelmia jo vuosikymmenten ajan.
Meillä sama havainto tehtiin vuosikymmen myöhemmin, kun suomalaistaloista alkoi löytyä homeisia rakenteita. Esimerkiksi Ruotsissa oli havaittu ongelmia jo hieman aiemmin.
”Se ei ollut ihme, koska olimme kopioineet talojen rakenteet Ruotsista.”
Pirinen huomauttaa, että sisäilmaongelmia löytyy joka puolelta maapalloa, mutta monessa paikassa ongelmat on lakaistu maton alle. Syyt rakennusten ongelmiin vaihtelevat vallitsevan ilmaston mukaan.
”Meillä suurimmat ongelmat johtuvat lämpöeristämisestä ja siitä johtuvista fysikaalisista haasteista. Samantapaisia sisäilmaongelmia löytyy ympäri pohjoista maapalloa.”
Ilmasto vaikuttaa sisäilmaongelmien syihin
Ilmiö ei ole uusi. Pirinen uskoo, että sisäilmaongelmia on ollut jo kauan ennen, kuin sisäilman haitoista puhuttiin ensi kerran ääneen.
”Aiemmin ajateltiin, että tietyt henkilöt vain sattuvat olemaan aina sairaana. Oireilujen syytä ei osattu yhdistää rakennukseen.”
Myös syy Suomessa vallitsevan keskustelun kärjistymiselle löytyy ilmastosta: oleskelemme harvinaisen paljon sisätiloissa.
”Suomalaiset aikuiset viettävät 90 prosenttia ajastaan sisällä. Siellä, missä ilmasto sallii enemmän ulkoilun, sisäilman ja sen ongelmien merkitys on pienempi”, Pirinen sanoo.
Hän huomauttaa, että tutkimusten mukaan suomalaisten talojen rakenteissa on jopa vähemmän kosteusongelmia kuin maailmalla.
”Emme ole poikkeuksellisia, eivätkä talomme ole mitenkään poikkeuksellisen sairaita. Ehkä vain puhumme sisäilmaongelmista tavallista enemmän.”
Kiillon rakentamisen tuotekehityksen päällikkö Petri Heljo keräsi yhteen erilaisia väittämiä ja vallalla olevia ajatuksia sisäilmaongelmista. Kun kokenut ja arvostettu sisäilma-asiantuntija Juhani Pirinen otti niihin kantaa, syntyi mielenkiintoinen 7-osainen juttusarja.
LUE SARJAN SEURAAVA OSA:
Sisäilma-asiantuntija: Iso osa pientalojen sisäilmaongelmista johtuu huonoista ohjeista
Lue juttusarjan muita osia:
Osa 1 – Sisäilma-asiantuntija: Sisäilmaongelma on maailmanlaajuinen vitsaus
Osa 2 – Sisäilma-asiantuntija: Iso osa pientalojen sisäilmaongelmista johtuu huonoista ohjeista
Osa 3 – Sisäilma-asiantuntija: Tiivis rakenne on harvoin syy sisäilmaongelmiin
Osa 4 – Sisäilma-asiantuntija: Laadukas rakentaminen loppuu kiireeseen
Osa 5 – Sisäilma-asiantuntija: Sisäilmaongelman syy voi jäädä mysteeriksi
Osa 6 – Sisäilma-asiantuntija: Uusi talo on lähes aina terve
Osa 7 – Sisäilma-asiantuntija: Uudisrakentamisessa tulee kiinnittää huomiota kemikaalien määrään