Eritetahrojen tehokas poistaminen parantaa tilojen hygieniatasoa ja asiakkaiden turvallisuutta sekä tekee osansa taistelussa infektioita vastaan. Eristetahrat poistetaan heti niiden havaitsemisen jälkeen tartuntariskin minimoimiseksi.
Eritetahrojen desinfiointi voidaan suorittaa yksi- tai kaksivaiheisesti eritteen määrästä tai tahran koosta riippuen. Valitse oikea menetelmä ja desinfiointiaine hyvää käsihygieniaa unohtamatta.
Yksivaiheisen eritetahradesinfektion vaiheet
- Pue kertakäyttöiset suojakäsineet
- Kaada tahralle runsas määrä desinfektioainetta (niin, että se peittyy kokonaan)
- Pyyhi tahra kertakäyttöisellä siivouspyyhkeellä tai paperilla levittämättä sitä, ja laita käytetty pyyhe sekä käsineet suoraan jätepussiin
- Lopuksi desinfioi kädet
Kaksivaiheisen eritetahradesinfektion vaiheet
- Pue kertakäyttöiset suojakäsineet
- Imeytä erite kertakäyttöiseen pyyhkeeseen
- Laita käytetty pyyhe ja suojakäsineet suoraan jätepussiin
- Pue uudet suojakäsineet
- Kostuta uusi kertakäyttöpyyhe desinfektioaineella
- Pyyhi tahriintunut alue puhtaaksi
- Laita käytetty pyyhe sekä suojakäsineet suoraan jätepussiin
- Lopuksi desinfioi kädet
Huolelliset hygieniakäytännöt ovat osa turvallisuutta
Oksennus, lima, sylki, märkä, uloste, virtsa, veri, ja muu ihmisestä tai eläimestä erittyvä erite toimii taudinaiheuttajien kasvualustana ja aiheuttaa huomattavan infektioriskin. Tämän vuoksi eritetahran poisto niin nopeasti kuin mahdollista on jokaisen henkilökuntaan kuuluvan vastuulla.
Eritetahrasetti
Eritetahran poistoon ja desinfektioon tarvittavat välineet on hyvä sijoittaa yhteisesti sovittuun paikkaan, josta ne ovat mahdollisimman nopeasti henkilökunnan saatavilla. Eritetahrasetti tekee eritetahrojen poistosta helpompaa, kun kaikki tarvitut välineet ovat samassa paikassa.
Settiin kuuluu ohjeet, suojakäsineet / kertakäyttöiset suojakäsineet, kertakäyttöinen esiliina, hengityssuojain, ja vaadittavat desinfiointiaineet sekä siivousvälineet, desinfektioaine käsille, roskapusseja sekä kertakäyttöisiä pyyhkeitä.
Desinfektioaine eritetahradesinfektioon tulee valita huolellisesti ja noudattaa sen käytössä annettuja ohjeita, jotta varmistetaan tehokas ja turvallinen desinfektio. Jos käytössä on klooripitoinen desinfiointiaine, se on kaksivaiheisessa menetelmässä aktiiviklooripitoisuudeltaan 500-1000 ppm:n (parts per million) klooria ja vastaavasti yksivaiheisessa menetelmässä aktiiviklooripitoisuudeltaan 5000 ppm:n (parts per million) klooria. Ennen eritetahran poistoa on varmistettava, että desinfektiokäyttöliuos on oikean vahvuista, eikä se ole vanhentunut.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Haluatko tietää, kun julkaisemme uusia ohjeita tai uutisia terveydenhuollon hygieniaa koskien?
Tilaa uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).